Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama; beyaz renkte, sıcağa oldukça yüksek dayanma gücü bulunan, metale karşı hassasiyeti olan bireyler için uygun bir diş kaplama tekniğidir. Doğal görünen, parlak ve ışığı geçiren yapıdaki zirkonyum oldukça sert ve sağlam bir malzemedir. Bu sayede oldukça uzun süre ilk günkü parlak ve güzel halini koruyan ve çiğneme, ısırma gibi fonksiyonları çok iyi yerine getiren bir yapısı vardır.

Gülüş tasarımı yaptırmak isteyenlerin tercih ettiği malzemelerden olan zirkonyum kaplamalar sigara, çay ve kahve gibi dişleri renklendirerek görünümünü bozan maddelere karşı da çok dirençli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu gibi alışkanlığı olan bireyler ağız bakımlarını ihmal etmeyecek uzun süreli doğal ve parlak bir gülüş görünümünü zirkonyum kaplama ile sürdürebilirler.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama uygulaması için ilk olarak bireyin ağız içerisinde bulunan dişleri küçültülür ve kaplama ile uyumlu hale getirilir.

Kaplamaların şekli konusunda hasta kendi taleplerini belirtebilir. Farklı görünümlerde diş tasarımı olan kaplamalar kolaylıkla yapılabilmektedir.

Kaplamaların yapımı aşamasında CAD CAM teknolojisi kullanılmaktadır. Bunun için bireyin bir optik yardımı ile ağız içerisindeki dokularının görünümü bir bilgisayar ortamına aktarılır. Burada kullanılan özel bir yazılım üzerinden tam da bireyin istediği şekilde ağzı ile birebir uyumlu kalıbı çıkarılır.

Daha sonra özel medikal yapıştırıcı yardımı ile kaplama diş üzerine kalıcı olarak tutturulur.

Zirkonyum Kaplama Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zirkonyum kaplama tedavisi sonrası süreçte bireyler her ne kadar renk değişimine karşı dayanıklı bir madde olsa da kaplamalarının bakımını ihmal etmemeli ve beslenme seçimlerini doğru biçimde yapmalıdır.

Bunun için dişlerde renk değişimine sebebiyet verebilen çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içecekler, asitli içecekler ve sigara tüketimine dikkat edilmelidir.

Kişiler günde 2 kere tıpkı doğal dişlerinde olduğu gibi kaplamalarında da dişlerini fırçalamalı ve düzenli diş ipi kullanmalıdır. Ağız bakımı doğru biçimde yapıldığı sürece zirkonyum kaplamalar bireyde 10 yıldan fazla kalıcı olabilmektedir.

Tırnak yeme, kalem arkası ısırma, gece uyurken çene sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar bırakılmalı ve kabuklu besinler diş ile kırılmamalıdır.