Göğüs Dikleştirme Nedir?

Göğüs dikleştirme; mastopeksi de denilen iki farklı teknik ile sarkma problemi olan göğüslerin toparlanması hedeflenen estetik işlemlere verilen addır. Bu operasyonlar genel olarak meme büyütme veya meme küçültme operasyonları ile birlikte uygulanmaktadır. Bireylerde en sık göğüs sarkma problemi sebepleri emzirme sonrası dönemde süt bezlerinin boşalması ve fazla kilo artışıdır. Bazı bireylerde ise genetik olarak göğüsler ergenlik döneminde sarkık biçimde gelişebilir.

Ayrıca spor esnasında özel sütyen kullanmamak ve kişinin kendi göğüslerini tanıyarak uygun sütyen biçimini seçmemesi veya sütyen kullanma alışkanlığının olmaması da zaman içerisinde sarkma problemini ortaya çıkarabilmektedir.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göğüs dikleştirme operasyonu için ilk olarak göğsün pozisyonunun nereye kadar çıkarılacağı, fazla derinin alınıp alınmayacağı ve ne tür bir implantın kullanılması gerektiği gibi konular kişinin hekimi tarafından planlanır.

Genel anestezi altında genel olarak 2 saat süren operasyonda meme başı kararlaştırılan pozisyona getirilir ve fazla deri çıkarılır.

Göğüs dokusu fazla olan kişilerde dokunun bir kısmı alınarak implant yerleştirlebilir; göğüs dokusu az olan ve deri fazlalığı (en çok kilo verme ve emzirme sonrası dönemde olur) bulunan bireylerde de silikon protez yerleştirilerek işlem sonlandırılır.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Süreç Nedir?

Meme dikleştirme operasyonu sonrası bireyin hastanede bir süre kalması gerekebilir. Operasyondan çıkan hasta 3 – 4 saat sonra yemek yemeye başlayabilir. Yemek yedikten sonra kısa, çok yorucu olmayan, hastane koridorunda yürüyüş yapılması faydalıdır.

Operasyondan 48 saat sonra (doktorunuzun önerisine göre) kişi banyo yapabilir; ancak pansuman bölgelerine çok dikkat edilmeli ve çok aşırı sıcak su ile yıkanılmamalıdır.

Pansuman kontrolü için ameliyattan 3 gün sonra doktor kontrolüne gerek duyulmaktadır. Bundan sonra birkaç ayda bir göğüslerin durumunun değerlendirilmesi adına doktora gidilebilir.

İlk 3 – 4 hafta ağır fiziksel aktivitelerden, ağır yük kaldırmaktan ve çok yorucu işler yapmaktan kaçınılmalıdır.

Ortalama olarak 3 ay sonunda göğüsler istenilen forma ulaşmaktadır. İlk kızarıklıklar, morluklar, ödem ve şişlikler yavaş yavaş birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir ve dokular toparlanır.