Beyaz Dolgu Nedir?

Beyaz dolgu; halk arasında bu şekilde adlandırılan ve tıpta kompozit dolgu şeklinde bilinen doğal diş renginde kompozit çeşine adı verilen özel sert bir maddeden yapılmış olan dolgulardır. İlk olarak hamur formunda olan bu dolgu bireyin dişine yerleştirildikten sonra üzerine tutulan LED ışık sayesinde sertleşir ve kurur.

Ardından bir süre sonra kimyasal bağ ile dişe bağlanarak uyum sağlar. Bu konuda deneyimli bir diş hekimi tarafından uygulama yapıldığında karşıdan bakan bir kişi beyaz dolguyu gerçek dişten ayırt edemeyebilir.

Kimlere Beyaz Dolgu Yapılır?

  • Dişlerde lekelenme ve renk değişimi problemi olduğunda
  • Çürüklerin onarımı için
  • İki diş arasında ufak çaplı ayrıklık olması durumunda boşluğun kapatılması istendiğinde
  • Kırık veya çatlak dişlerdeki problemi gidermek için
  • Diş eksikliği durumunda diş kökünün bir bölümünün korunması gerektiğinde
  • Dişin şeklini ve formunu düzeltmek için beyaz dolgu işlemi yapılabilir.

Beyaz Dolgu Nasıl Yapılır?

Beyaz dolgu veya kompozit dolgu öncesinde ilk olarak detaylı bir ağız muayenesi yapılır ve bireyin çürük olan dişi tedavi edilir.

Uygulama öncesinde lokal anestezi ile bölge uyuşturulmaktadır; ancak bazı durumlarda anestezisiz de bu dolgu uygulanabilmektedir.

Dolgunun yerleştirileceği alan iyice temizlenir ve düzenlenerek işleme uygun hale getirilir.

Ardından kompozit dolgu yerleştirilir ve diş ile birleştirilerek doğal diş görünümü için şekillendirilir.

Beyaz Dolgu Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz dolgu uygulandıktan sonra bazı kişilerde soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyet ortaya çıkabilmektedir. İlk günler bu durum normal kabul edilmekle beraber çok soğuk ve sıcak besinler ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Bir süre sonra bu problem kendiliğinden düzelecektir.

Dolgunun uzun ömürlü olabilmesi için ağız bakımının ihmal edilmemesi; düzenli diş ipi ve düzenli diş fırçalama alışkanlıklarının edinilmesi gerekmektedir.

Lokal anestezi uygulamasının etkisi geçene kadar işlemden sonra 1 – 2 saat kadar beklenmeli ve bu süre zarfında hiçbir gıda ve içecek tüketilmemelidir.

İlk günler ağrı kesici kullanılabilir; ancak yalnızca diş hekiminizin size özel önerdiği ilacı kullanmalısınız. Aksi bir durum ile ilgili ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.