Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Diş beyazlatma (bleaching); çeşitli nedenlerden dolayı doğal beyaz ve parlak rengini kaybetmiş olan dişlerin iki farklı yolla yeniden beyaz rengini kazanması için uygulanan tekniklere verilen genel addır. Bu iki teknik;

  • Ofis tipi diş beyazlatma
  • Ev tipi diş beyazlatma olarak adlandırılmaktadır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Bu uygulama klinik ortamda direkt diş hekimi tarafından uygulanmaktadır ve kalıcılık süresi bakımından ev tipine göre daha uzun süreli, daha etkili bir işlemdir.

Uygulama esnasında yüksek peroksit oranı olan beyazlatıcı ajanlar kullanılarak diş minesinin kaybettiği parlaklık dişlere kazandırılır.

Bleaching öncesinde kişiye diş taşı temizliği de önerilebilir.

Leke problemi ve renk değişimi olan bölgeler ile özel olarak ilgilenilir.

Kaç seans uygulama yapılması gerektiği kişinin yaşadığı problemlere göre diş hekimi tarafından düzenlenmektedir. Küçük çaplı işlemlerde tek seans yeterli olabilir.

Bireyler uygulama öncesinde gülüşünün fotoğrafını çekerek işlem sonrası nasıl bir farklılık olduğunu daha iyi fark edebilirler.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Bu uygulamayı tercih eden bireylere diş hekimleri kendi diş şekillerine birebir uyumlu şeffaf plak hazırlamaktadır. Kişilerin tedavi sürecinde yemek yedikten sonra hemen dişlerini temizleyip plağı kullanmaları gerekmektedir.

Birey bu süre zarfında şeffaf bloklar içerisinde kendisine verilen beyazlatıcı ajan tüplerini kullanır. Seans sırasında bireyin diş hekimi tüplerin nasıl kullanılacağını açıklayacaktır.

Zaman zaman kliniğe gelerek ev tipi beyazlatmanın gidişatı konusunda hekiminizin fikrini alabilirsiniz.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş beyazlatma tedavisi sigara kullanan, kafein bağımlısı ve sürekli çay – kahve, kola gibi asitli içecekler tüketen bireylere uygun bir tedavi değildir. Uygulama sonrasında bu gibi durumlara dikkat etmemek kişinin kısa bir süre içerisinde yeniden dişlerinde sararma ve lekelenme gibi problemlerin görülmesine yol açabilir.

Beyazlatma tedavisi alındıktan sonra dişlerin gerekli bakımları düzenli ve aksatılmadan yapılmalıdır. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları edinilmelidir.

İlk günler dişlerde hassasiyet olabilmektedir ve bu süreçte çok soğuk ve çok sıcak yiyecek – içeceklerin tüketilmemesi gereklidir. Doktorunuzun reçete ettiği bir ağrı kesiciyi bu süreçte kullanabilirsiniz.