Göğüs Küçültme Operasyonu Nedir?

Göğüs küçültme operasyonu; büyük hacimli göğüslerinden estetik anlamda rahatsız olan ve göğüslerin büyük olmasından kaynaklı bel, sırt ve boyun ağrıları çeken bireylerde tedavi amaçlı uygulanabilen bir cerrahi operasyondur.

Bazı bireylerde göğüslerin kilo, genetik etkenler vb. sebeplerden dolayı büyük olması göğüs altında pişik, renk kararması, terleme, rahatsız edici koku, sütyen kaynaklı yaralanmalar görülebilmektedir. Yine bireyler bu durumun tedavisi için göğüs küçültme operasyonu (reduction mammaplasty) işlemine gereksinim duyabilmektedirler.

Göğüs Küçültme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Bireylerin göğüs küçültme operasyonu geçirebilmeleri için gelişim çağlarını atlatmış olmaları önemlidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyon kişinin yaşadığı problemin şiddetine bağlı olarak 2 – 4 saat kadar sürebilir.

Operasyon Ters T kesi veya Lolipop kesi adı verilen özel bir kesi ile başlatılır. Bireyin vücut oranları dikkate alınarak orantılı biçimde göğüs dokusu çıkarılır, fazla kalan deri ve yağ dokusu alınır. Eğer sarkma sorunu varsa göğüs uçlarının yukarıya konumlanması sağlanır ve meme ucunun çok büyük olması durumunda fazla kısıp alınıp daha küçük bırakılarak yeniden dikilir.

Tüm işlemler esnasında süt bezlerine zarar verilmez. Bu sayede bireyler ameliyattan sonra hamile kalabilir ve bebeklerini anne sütü ile besleyebilirler.

Göğüs Küçültme Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci

Göğüs küçültme operasyonu sonrası dönemde bireylerin ilk günler istirahat etmesi, doktoru tarafından verilen ağrı kesiciler dışında başka bir ilaç kullanmamasına dikkat edilmelidir.

Kişiler doktorlarının belirlediği günlerde pansumana gelirler ve bu süreçte ne zaman ilk banyolarını yapabileceklerini doktorlarına danışmalıdırlar.

İlk haftalarda kişinin dokularına zarar gelmemesi için ağır yük kaldırmaması, çok uzun süre ayakta kalmaması ve spor yapmaması gerekmektedir.

Ameliyat sonrası ilk zamanlar göğüs ve çevresindeki dokularda ödem ve şişlik beklenen durumlardır. Bu problemleri hızlı biçimde giderebilmek için tuz tüketilmemeli ve bol su içilmelidir. Ayrıca kişinin sağlıklı beslenmesi de iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Ameliyattan birkaç gün önce ve sonra alkol tüketimi kesilmeli ve ameliyat günü ile bir gün sonrası sigara içilmemelidir.

Ameliyattan 1 yıl sonra göğüsler beklenilen formuna ve görünümüne ulaşacaktır.