Ortodonti Tedavisi Nedir?

Ortodonti tedavisi; çene kemikleri ile kafa kemikleri arasındaki ilişkiler ve dişlerde meydana gelen çapraşıklık problemlerinin tedavilerine verilen genel addır.

Bu uygulama ile ilgilenen bilim dalına ortodonti; bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine de ortodontist adı verilmektedir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisine gereksinim duyan bireylerin ilk olarak detaylı ağız içi incelemeleri yapılmaktadır. Bunun için birtakım testler yapılır. Ardından uygulama aşamasına geçilir.

İlk olarak ağız içerisindeki tedaviye gereksinim duyan durumlar tedavi edilir ve detaylı diş temizliği yapılır. Daha sonra eksik olan dişler veya diş çekimi gibi gerek duyulan başka işlemler sonlandırılıp kişiye diş teli takılır.

Tel takma işlemi yaklaşık olarak 1 saat kadar sürmektedir. Birkaç dakika içerisinde de kolayca çıkarılır.

Ortodonti tedavisinde süreç genellikle 2 yıla yakın sürmektedir. Bu süre zarfında hastalar doktorlarının belirledikleri periyotlarla düzenli olarak doktor kontrolüne giderler. Bunun dışında tellerle veya braket ile ilgili bir problem ortaya çıktığında kişiler zaman kaybetmeden doktorunun yanına gitmelidir.

Bazı durumlarda bireylerde çapraşıklık probleminin tedavisi için ağız içerisinde dişlere daha fazla yer açmak adına diş çekimi yapılabilmektedir. Özellikle çene yapısı dar olan bireylerde bu teknik sayesinde dişler rahatlayarak birbirlerinden uzaklaşıp daha düz bir görünüme ulaşabilirler.

Ortodonti Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalar bu süreçte beslenmelerine oldukça dikkat etmelidir. Özellikle dışarıda yemek yerken tellerin arasında kalıntı oluşturmayacak olan türde besinler seçilmelidir.

Diş tellerine ve diğer tedavi yapılarına zarar verebileceği gerekçesi ile bu süreçte asitli içeceklerin tüketilmesi yasaklanmaktadır.

Aynı şekilde çok sert kabuklu besinleri tüketmek diş telleri takılı iken zorludur. Kuruyemişler tedavi süresince yasaktır. Besinleri kolay tüketebilmek için önceden eller ile çekirdekleri ayıklanmalı ve yumuşak kısımları tüketilmelidir.

Diş tellerine uygun bir diş fırçası alınmalı ve düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır. Diş teli olmayan bireylere önerilen günde 2 kere fırçalama durumu ortodonti tedavi alan bireylerde geçerli bir durum değildir. Bu tedavi sürecinde her yemek yendikten sonra kişiler dişlerini detaylı bir biçimde fırçalamalıdır. Aksi halde diş telleri arasındaki yiyecek kalıntıları problemlere yol açabilir.