Liposuction (Yağ Aldırma Tekniği) Nedir?

Liposuction: vücut kitle indeksi (BMI) %30’un altında olan; yani obezite problemi olmayan ancak fazla kilo sorunu yaşayan, özellikle bölgesel yağlanma problemi olan bireylerde uygulanan yağ aldırma tekniğidir.

Bu teknik kişilerde en çok yağlanma sorunu olan; bel, yanlar (simitler), göbek, basen, kalça, üst bacak, üst kol, bacağın iç kısımları gibi egzersiz ve diyet yaparak bir türlü kırılamayan yağların yoğun toplandığı bölgelere uygulanmaktadır.

Ayrıca erkeklerde orta düzey jinekomasti, gömülü penis probleminin tedavisi; kadınlarda kendi vücutlarından dolgu malzemesi elde etmek vb. başka sorunların çözümünde de liposuction tekniği kullanılmaktadır.

Liposuction (Yağ Aldırma Tekniği) Nasıl Yapılır?

Tıpta çok geniş bir kullanım yeri olan liposuction tekniğinin birden fazla uygulama metodu bulunmaktadır.

Klasik uygulamada 0,5 – 1 mm’lik minik kesiler açılıp buralara mikro kanüller ile girerek cilt altındaki yağ vücut dışına alınır.

Kesiler çok küçük olduğu için iyileşme süreci kolaydır ve uygulama sonrası izler belli belirsizdir.

Uygulama Biçimlerine Göre Liposuction Türleri:

  • Klasik metot olan vakum yardımlı liposuction (SAL)
  • Su etkisini kullanarak yağların önce bulamaç kıvamına getirilip daha sonra kanüller ile çekilmesi (WAL)
  • Hareket kabiliyeti olan özel kanüller ile yağların parçalanarak dışarı atılması (PAL)
  • Ultrason (USG) ile ses dalgaları aracılığıyla yağların parçalanmasını sağlayıp ardından kanüller ile dışarı atılması (UAL)
  • Lazer ışınları ile yağ dokusunun parçalanması (LAL)

NOT: Lazer liposuction tekniğinde diğer metotlara ek olarak ciltte bir miktar sıkılaşma da olmaktadır.

Kimlere Liposuction Uygulanabilir?

Yeni doğum yapmamış, hamile olmayan, sistemik bir rahatsızlığı bulunmayan vb. pek çok bireye liposuction uygulaması rahatlıkla yapılabilmektedir.

Ancak ilk olarak hekim tarafıdan gerekli tetkikler uygulanır ve kişinin vücut kitle indeksinin işlem için uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Bu uygulama sanılanın aksine her kilo vermek isteyen bireye, özellikle de obezite problemi olan bireylere, uygun bir teknik değildir.

Uygulama sırasında tüm vücuttan belirli bir miktarın ( 5 – 6 litre) üstüne çıkmamak koşulu ile deri altı yağ dokusu alınır ve bireyin işlem sonrasında yağ oranını arttırabilecek her türlü uygulamadan (kötü alışkanlıklar, yanlış ve düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam gibi) uzak durması tavsiye edilmektedir.