İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi; bireyin çeşitli nedenlerden dolayı eksilen dişleri yerine koymak adına, doğal dişlere en yakın olarak yapılan bir tedavidir. İşlem sırasında eksilen dişten geriye kalan boşluğa implant yerleştirilerek bunun bir diş kökü görevi görmesi sağlanır.

Bu sayede bireyler tıpkı doğal dişleri ile yaptıkları gibi çok rahat bir şekilde gülebilir, konuşabilir ve yiyip içebilir. Doğal dişlerden farklı bir bakım gerektirmemektedir. Kaliteli malzeme kullanılarak yapıldığında besinlerde tat değişikliği gibi problemlere de yol açmamaktadır.

Ayrıca bakımı aksatılmadığı takdirde ömür boyu kalıcılığını devam ettirebilmektedir.

İmplant Tedavisi Kimlere Yapılır?

Gelişim çağını tamamlamış olan her bireye implant tedavisi yapılabilir. Ancak uygulama öncesinde kişinin detaylı ağız içi dokularının incelenmesi gerekmektedir. Bunun sebebi işlemin;

  • Ağızda yeterli doku desteğinin olmadığı durumlarda,
  • Kemik erimesi rahatsızlığı tedavi edilmemiş olan bireylerde,
  • Hormon problemleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı diş eti çekilmesi problemi yaşayan bireyler,
  • İleri düzey sigara bağımlılığı olan bireyler,
  • Bazı ilaçları kullanan bireylerde implant tedavisinin uygun olmamasıdır.

İmplant tedavisinin uygulanması istenildiğinde kişiler vakit kaybetmeden diş kaybı yaşandıktan hemen kliniğe başvurmalıdır. Aksi halde zaman içerisinde dişten arta kalan boşluk vücut tarafından kapatılarak dümdüz bir damak haline alır ve çene kemiğinde bir miktar erime meydana gelebilir.

Bu durumda implantın yerleştirilebileceği ve destek görebileceği doku bulunmamış olur ve uygulama yapılamaz. Kişilere ameliyat ile gereken destek doku kazandırılabilir veya başka protez teknikleri önerilebilir. Bu problemi yaşamamak adına tedavinize karar verme konusunda hızlı hareket etmelisiniz.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulama öncesinde ilk olarak kişinin ağız röntgeni çekilir ve detaylı muayenesi yapılır. İşleme başlarken lokal anestezi uygulaması yapılır. İşlem hakkında hastaların en çok endişelendikleri noktalardan biri damağın içine vida yerleştiriliyor olmasıdır. Bireyler bu durumun canlarını yakacağını düşünerek korkuya kapılabilmektedir.

Ancak uygulama öncesinde uygulanan güçlü lokal anestezinin etkisi sayesinde hiçbir şekilde acı veya ağrı hissi duyulmamaktadır.

Anestezi uygulamasından sonra ilk olarak diş boşluğu uygun miktarda açılır ve implant yerleştirilir. Sonra üst kısmına kapak yerleştirilir. Kapağın üstüne de beyaz diş görünümünde protez konularak uygulama tamamlanır.

Tüm işlemler için bazen tek bazen birkaç seans gerekli olmaktadır.