CAD CAM Nedir?

CAD CAM; bilgisayar destekli, kişilerin gülüş tasarımının üretimini yaparken kullanılan bir son teknoloji örneğidir. Açılımı ‘Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing şeklinde olan CAD CAM teknolojisi üç boyutlu şekilde hastanın ağız içi dokularının görüntüsünü tarayıp daha sonra bunun üzerinde uygulama yapmaya izin veren bir yapıya sahiptir.

Bu sayede bilgisayar ortamında özel kazıyıcılar yardımı ile hasta için özel olarak tasarlanan protezin üzerinde değişiklikler yapılmaktadır. Bu prototip hazırlığı tamamlandıktan sonra kişinin ağız yapısı ile %100’e yakın bire bir uyumlu protez hazır hale getirilir.

Kimlerde CAD CAM Uygulaması Yapılabilir?

Protez hazırlama amacı ile kullanılan CAD CAM tekniği herhangi bir işlem için prova yapılması gerektiğinde kullanılabilen bir tekniktir. Uygulama sırasında yalnızca bir kamera ile kişinin dişlerinin görüntüsü bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Bu nedenle gereken her türlü durumda birey ayırt edilmeksizin bu teknikten faydalanılabilmektedir.

CAM CAD Nasıl Yapılır?

Uygulama için ilk olarak hastanın ağız içi dokularının işleme hazır hale gelmesi gerekmektedir. Ardından optik bir kamera ile hastanın ağız içi görünümü cihazın hafızasına kaydedilmektedir.

Bilgisayar ortamında işleme özel olarak hazırlanmış bir yazılım dosyası üzerinden kaydedilen görüntü üzerinde protezin tasarım aşaması dijital ortamda hazırlanabilmektedir. Üç boyutlu olarak hazırlandığı için oldukça faydalı bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Sonuç hazırlandıktan sonra hiçbir problem yaşanmadan hızlı bir biçimde hastanın protezleri uygulamaya hazır olur.

CAM CAD Teknolojisinin Faydaları

CAM CAD teknolojisinin faydaları;

  • Hızlı bir şekilde protezin hazırlanmasını sağlar.
  • Hasta ile protez arasında mükemmel bir uyum elde edilmiş olur.
  • Protez son derece estetik bir biçimde hazırlanır.
  • Oldukça güvenilir bir tekniktir ve hata payı son derece düşüktür.
  • İnsan eliyle ulaşılamayacak kadar hassas bir çalışma ortamı sunmaktadır.
  • Hastanın rahatsız edici kalıp alma ve kalıbın uymayıp tekrardan hazırlanması, bu süre zarfında birkaç günün geçmesi gibi problemler ortadan kalkmaktadır.
  • Öğürme refleksi hassas olan, ağız hareketi kısıtlı olan ve ölçü alma konusunda zorluk yaşanan bireylerde kısa sürede işlem olanağı tanır.
  • Hastanın yaşam kalitesini ve uygulamanın başarı oranını ciddi ölçüde arttırmaktadır.